Nieuwsbericht

Tweede Kamer gaat wetsvoorstel over nieuwe keuze ‘Bedrag ineens’ behandelen

4 oktober 2023

Na de val van het kabinet stelt de Tweede Kamer altijd een lijst samen met onderwerpen die het parlement wil uitstellen tot er een nieuw kabinet is en onderwerpen die het nog wil behandelen. De voorstellen die er liggen rondom pensioen, gaan gewoon door. Het gaat onder andere om de wet die de keuze regelt om 10% van uw pensioen te laten uitkeren op uw pensioendatum. 

Wat is de nieuwe keuzemogelijkheid ‘Bedrag ineens’?
Als de wet wordt aangenomen kunt u straks een deel van uw opgebouwde pensioen in één keer laten uitbetalen op het moment dat u met pensioen gaat. Het gaat om een maximum bedrag van 10% van uw opgebouwde pensioen. U ontvangt dit bedrag dan op uw pensioendatum.

Het opnemen van een ‘Bedrag ineens’ betekent wel dat u daarna elke maand een lagere pensioenuitkering krijgt. Ook kan het gevolgen hebben voor uw belastingaangifte of toeslagen die u misschien ontvangt, zoals huurtoeslag. 

Wanneer komt er duidelijkheid over deze nieuwe keuze? 
Het is nog niet duidelijk wanneer de Tweede Kamer over deze nieuwe keuzemogelijkheid gaat praten. De wet die deze nieuwe pensioenkeuze mogelijk maakt, is al een paar keer uitgesteld. De ingangsdatum staat nu op 1 juli 2024, maar kan nog verder uitgesteld worden. Pas als het wetsvoorstel is behandeld door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer is deze datum zeker.